Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΓΕΩΡΓΑΝΙΤΙΚΗ ΗΧΩã
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 5
1.- Μια εικόνα του Εμείς .
Στον συνοικισμό Μπάλλα του Δ.Δ.Γεωργάνων Λάκκας Σουλίου σώζεται ένα μικρό μέρος από τον Βόρειο μεγάλο αύλακα για την άρδρευση των χωραφιών της Ευαγγελίστριας και κάτω (Μπιτάρια κ.λ.π.) με φυσική ροή. Είναι στο ίδιο ύψος με την πηγή του Γκουπέ και το κομμάτι αυτό είναι στον δρόμο, ως υποστήριγμα και βάση του αυλόκηπου του Αναστασίου Γού-ση,επάνω από τα σπίτια του Κωνσταντίνου Μπακόλα και της Βιργινίας Καρβελά.
Ήταν δηλαδή στην κορυφή του ιστορικού συνοικισμού και αυτό είναι μια σημαντική μαρτυρία, που αποδεικνύει ότι οι προγονοί μας ,χωρίς μηχανικά μέσα αλλά με πρωτόγονα ,έκαναν σωστά τεχνικά έργα. Αυτό επιβεβαιώνε-ται και από την ονομασία με την λέξη Γκουμπέ που σημαίνει τεχνικό έρ-γο με σκεπή.
Εκεί μεγαλώσαμε κουβαλώντας καυσόξυλα για το καζάνι, στάχτη για την αλυσίβα, βελέντζες, μουτάφια από γίδινα μαλλιά, χιράμια και όλα τα σκου-τιά για ζεμάτισμα και πλύσιμο. Εκεί ήταν μεγάλες πέτρες ή πρόχειρες α-πλώστρες για το στράγκισμα. Εκεί υπήρχε μεγάλο (50 με 70 μέτρα μήκος και πλάτος 1 μέτρο) αβαθές χωμάτινο αργιλώδες ( από γλήνα) αυλάκι-χαντάκι, που μάζευε τα νερά από τις πολλές κατά μήκος πηγές. Εκεί ποτί-ζαμε τα κοπάδια από τα γιδοπρόβατα, τα ντόπια αγελάδια και αλογομού-λαρα και τα συμπαθή γομάρια.
Τους καλοκαιρινούς μήνες που τελείωναν τα νερά των πηγαδιών οι Ζωρι-στινοί και οι Λεπαδιώτες έφερναν και αυτοί τα κοπάδια για πότισμα. Συ-νηθισμένο φαινόμενο οι σκυλοκαυγάδες με τις ανάλογες προεκτάσεις στα ζώα και στους ανθρώπους. Υπήρχαν δρόμοι, το παλαιό και νεώτερο Ντερ-βένι, υπήχε το μεγάλο προσκήνημα της Ευαγγελίστριας, υπήρχε έντονη ζωή, υπήρχε ανθρωπιά και αλληλοκατανόηση.
Αυτά ήθελα να περιγράψω στα παιδιά μου και στους ξένους που ήλθαν από μακριά για τη βάπτιση στην Βαγγελίστρα. Κάποιος χωριανός λυπήθηκε την ταλαιπωρία των ξένων , προ πάντων από την πιθανή έλλειψη νε-ρού….!!!!.
2.- Μια καθημερινή πράξη του Εμείς.
Και φύγαμε από αυτή την απειλή του νερού όλοι από το ξακουστό για τα πολλά του τρεχούμενα νερά χωριό μας, τους Γεωργάνους, για να πάμε στο ξηρότερο και στο ποιό άνυδρο μέρος της Ελλάδας, στην Ιεράπε-τρα.Εκεί, πριν από 30 χρόνια, και στα γύρω χωριά της κάθε σπίτι εκτός από τα πολύ βαθειά πηγάδια και άλλα μέτρα, σε κάθε νοικοκυριό αποθήκευαν νερά σε δεξαμενές των 40 και άνω κυβικών μέτρων. Και είχαν κατορθώσει να προμηθεύουν όλη την Ελλάδα με τα κηπευτικά τους.
Τώρα δεν χρησιμοποιούν τις ατομικές δεξαμενές τους, διότι με το συλλογι-κό και συνεργατικό τους πνεύμα, έκαμαν μεγάλη Δεξαμενή, με το Φράγ-μα. Χωρίς σπατάλη ούτε σταγόνας νερού, κάθε νοικοκυριό έχει από 5-10 ωρολόγια νερού σε όλα τα χωράφια και τις πλαγιές των βουνών και λόφων. Κι έτσι με τα κηπευτικά τους τροφοδοτούν και την Ευρώπη. Είχα προτείνει σε χωριανούς μου πριν από πολλά χρόνια να τους μεταφέρω και να τους φιλοξενήσω με δικά μου έξοδα στην άγονη, στην άνυδρη και στην ξερή Ιε-ράπετρα, για να πάρουμε μια εικόνα συνεργασίας. Και επαναλαμβάνω την πρόσκληση για 4 άτομα. Εκεί μεγαλώνουν τα χωριά και τα σχολεία. Δεν εγκατέλειψαν τα κτήματά τους και οι επιστήμονες . Στους Γεωργάνους μεγαλώνει το νεκροταφείο και τα θαυμάσια πολλά νερά μας πάνε χαμένα με γενική ερήμωση και αύξηση της αγριότητας.
Γιατί στον ευλογημένο τόπο μας για πολλά χρόνια εγκαταστάθηκε και κυριαρχεί ο Εγωπαθής Ξερόλας;
Ευκαιριακά παραθέτω λίγα στοιχεία από το Φράγμα Βρα-μονιά που αφορούν το 2009:Τιμή νερού κατά κυβικό μέτρο 13 λεπτά, κάθε δικαιούχος μπορεί να κάνει χρήση 100 κυβικά μέτρα για κήπο,για κά-θε στρέμμα θερμοκηπίου 800 κυβικά,για κάθε δένδρο 7 κυβικά. Αυτά ανα-κοινώνονται στην αρχή της ΄Ανοιξης ως πλαίσια δράσης. Οι ΤΟΕΒ έχουν εμπειρείες και βοηθούν όταν οι ντόπιοι θελήσουν.---Ας ξεχάσουμε τουλάχι-στον το μέτρημα με την βαρέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: