Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΓΕΩΡΓΑΝΙΤΙΚΗ ΗΧΩγ
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008 ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 3
1.Από τη Λεβεντιά των προγόνων μας
Ένα συμβολικό κειμήλιο του Χωριού μας από την φουστανέλα. Είναι πάντα επί-καιρο διότι το θηρίο με αγιότητα και αντρειοσύνη δαμάζεται, με αρετή και τόλμη.
2.Και από τα γράμματα-σπουδάματα/ του Θεού τα πράματα.
Και ένα άλλο ακόμη: Η μεταλλική «ΣΦΡΑΓΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΊΑΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΕΩΡΓΆΝΟΥ-1816».
3.Οι μητέρες τότε ανάτρεφαν Άνδρες.
Εκείνα τα χρόνια ,που αλώνιζαν οι Τουρκοαλβανοί και αργότερα μέχρι τις μέρες μας, δεν υπήρχε λόγος να σκεφτούν για το αυτονόητο, το βιολογικό φύλο ,Αρσενικό ή Θηλυκό. Οι εκπαιδευτικοί μας τώρα προοδευτικά και εκσυγχρονιστικά εκπαιδεύονται και για το Κοι-νωνικό Φύλο από το Πρόγραμμα Καλλιπάτειρα(β.ε.σελ.75).
4.Η Ηχώ Ευχαριστεί, Συγχαίρει και Εύχεται,
ό,τι καλύτερο, για τον Εφημέριο του χωριού μας ιερέα π.Ιωάννη Τσιρούκη που για χρόνια συγκέντρωνε και με μεγάλη επιμέλεια διεφύλαττε τα πε-ρισσότερα κειμήλια της Εκκλησιαστικής μας Κοινότητας. Και το σπουδαιό-τερο για τον Γέροντα και τους Συνεργάτες του ήταν, το ότι έγινε για πρώτη φορά Καταγραφή αυτού του πολύτιμου υλικού. Η μεγάλη του Αγωνία πρέ-πει να περάσει σε μας τους Ενορίτες και στα παιδιά μας για την Ασφάλεια ,την Επιστημονική Αξιοποίηση και Συντήρηση. Τουλάχιστον τα υπολείμμα-τα από το Κληροδότημα Ζηκίδη πρέπει να διατεθούν για αυτόν τον σκο-πό,όπως και για τα υπολείμματα του παραπεταμένου Κοινοτικού Αρχείου.
5.Το πετυχημένο πανηγύρι.
Η Ομώνυμη με την Καθολική μας Εκκλησία Αδελφότητα έδειξε, με την διοργάνωση του Πανηγυριού, ότι μπορεί και κινητοποιεί μεγάλα αποθέματα Γεωργανίτικου Φιλότιμου. Αυ-τό το δυναμικό περιμένουμε να κινητοποιήσει και προς άλλες ουσιαστικώ-τερες Δράσεις,π.χ. μπορεί να σπάσει την Σιωπή για το Κληροδότημα. Το πε-ράσαμε ωραία,που γράφει και η ιστοσελίδα,είναι λίγο,διότι θυμίζει το Ρωμαϊκό της παρακμής, «άρτον και θεάματα».
6. Η Ενότητα του Χωριού, ως Βασική Προϋπόθεση.
Τέθηκαν υπ΄ όψη στην Ηχώ σε φωτοαντίγραφο, οι υπογραφές παραγόντων και χωριανών για κάποιο έγγραφο με θέμα ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Αρκετοί, μεταξύ των οποίων και Νομικοί , το είδαν ως σοβαρή προσπάθεια. Αλλά» είναι δύσκολη η Παρρησία και το Ανάστημα, ιδιαίτερα προς τις Αρ-χές και προϋποθέτει «καθαρή Φωλιά» και προ πάντων Ενότητα.

7.Τό Αγροτικό Κτηνιατρείο Γεωργάνων.
Ο Αείμνηστος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δάκαρης με τις αρ-χαιολογικές του έρευνες με επίκεντρο τη Λάκκα Σούλη ,το 1977,απέδειξε την σημασία της κτηνοτροφίας για χιλιάδες χρόνια για την ΄Ήπειρο και έ-δειξε το ασφαλές ελπιδοφόρο μέλλον. Η Δωδώνη π.χ. τον επαληθεύει. Το 1962,με την βοήθεια των χωριανών μας που παραχώρησαν και οικόπεδο πε-τύχαμε την έκδοση Β.Δ. ίδρυσης Αγροτικού Κτηνιατρείου Λάκκας Σουλίου με έδρα το χωριό μας. Το θυμάται και το μνημονεύει ο κ.Ηλίας Πάτσης,διότι και αυτός βοήθησε. Περιμέναμε εξέλιξη και Ανάπτυξη και άλλων Υπηρε-σιών Ορεινής Οικονομίας στο χωριό μας αφού παραχωρήσαμε και οικόπε-δο. Επανδρώθηκε το 1984,ως κενή οργανική θέση Αγροτικού Κτηνιάτρου. Ούτε υπηρεσίες είδαμε,ούτε προσωπικό, ούτε μια Επιστημονική εκδήλωση για ενημέρωση ή Έρευνα,ούτε μια πρακτική Συμβουλή. Ποιος νέος από το χωριό μας μπορεί να αξιολογήσει τους πλούσιους φυσικούς θησαυρούς της Λάκκας,όταν μια άγνωστη και πολύ χρήσιμη για την περιοχή Υπηρεσία εί-ναι ανύπαρκτη,ή υπάρχει μόνο στα χαρτιά; Μετά από ΄45 χρόνια ξοδέψαμε χρόνο δύο ημερών και πάρα πολλά τηλέφωνα θέλοντας να μάθουμε για το Αγροτικό Κτηνιατρείο Γεωργάνων. Τους είπαμε ότι τα άλλα Αγροτικά Κτη-νιατρεία, κατά το Οργανοδιάγραμμα Υπηρεσιών, φαίνονται ότι λειτουργοὐν. Δεν φαίνεται να λειτουργεί το δικό μας ,της Λάκκας Σούλη. Επειδή στα Γιάννινα ενοχλήθηκαν και απείλησαν ότι αδικαιλόγητα οι υπη-ρεσίες απασχολούνται, σταματήσαμε την Έρευνα και ενημερώσαμε τηλε-φωνικά τον Δήμαρχό μας κ.Ντακαλέτση.

8.Εμπειρείες από την Ζωή. Το κτηματολόγιο.
Διαβάσαμε ότι και η Αλβανία απέκτησε Κτηματολόγιο,ως Κλειδί και Βάση Ανάπτυξης. Τα ποικιλώνυμα ατομικά συμφέροντα του Κατεστημένου ωφελούνται από το χάος της ανυ-παρξίας Ελληνικού Κτηματολογίου.
Πιεζόμαστε και φαίνεται ότι περνάμε σε μια κρίσιμη και τελική φάση. Μας έχουν φέρει και σε μια κατάσταση αδιαφορίας,αφήνοντας τα χωράφια,τους βοσκότοπους κ.λ.π. τα έγ-γεια κτήματά μας,τα δικά μας αλλά και του Χωριού,σε κατάσταση εγκατάλειψης.
Η δορυφορική εικόνα θα τα βγάλει όλα ένα απέραντο Δάσος. Αυτές τις μέρες κυνηγοί από διάφορα μέρη της Ελλάδος, στήνουν καρτέρια μέσα στο χωριό. Τα λίγα κοπάδια από πρό-βατα βρίσκουν κάποια Ασφάλεια γύρω-γύρω από τα σπίτια και τις αυλές μας. Δεν ανοί-χτηκαν δρόμοι και κλείστηκαν οι παλαιοί διότι ποτέ δεν συντηρήθηκαν.
Όσοι ζούμε στην Αθήνα και σε άλλα μέρη όλου του κόσμου κάτι πρέπει να κάνουμε με ό-σους φυλάνε Θερμοπύλες στο χωριό μας. Δεν έχουμε ξεκαθαρισμένες ούτε τις Κοινοτικές Ιδιοκτησίες που πρέπει να Δηλωθούν. ΄Έγινε κάποια σχετική αναφορά και στο προηγού-μενο φύλλο του Ιουλίου.
Μας παρασύρουν επιφανειακά τα σκάνδαλα μεταβίβασης,αποχαρακτηρισμού,πωλήσεων μεγάλων εκτάσεων,ενώ πρέπει να λάβουμε Πρόνοια για αυτά που με αίμα μας κληρονό-μησαν οι πρόγονοί μας και να τα σώσουμε ανεξάρτητα από την χαμηλή τους αξία. Είμα-σταν φτωχοί, αλλά νοικοκυραίοι.
Ζήσαμε για χρόνια στην Αγγλία και τώρα συνεχίζομε να έχουμε εικόνα, μέσα από το Κε-ντρικό τους Πανεπιστήμιο. Στους δρόμους ζητιανεύουν οι απόγονοι 3ης και 4ης Γενιάς Α-γροτών που οικογενειακά άφησαν τον τόπο τους τον καιρό της πρώτης εκβιομηχάνησης στον κόσμο .Είχαν τότε, όλοι καλές δουλειές και περνούσαν ωραία. Οι Λόρδοι και οι τότε προνοητικοί τώρα χαίρονται τις φάρμες τους και οι απόγονοι των νοικοκυραίων πένονται.
9.Το εδώ και τώρα: ωραίο σύνθημα αλλά μεγάλη Παγίδα.
Επιβεβαιώνεται από το προηγούμενο παράδειγμα. Οι ίδιες σταθερές και αιώνιες σκοτεινές δυνάμεις ανοιχτά για τον τόπο μας στους Finational Times μας προτρέπουν: «Μας εμποδί-ζει η ιδιομορφία σας που δεν ισοπεδώνεται από την Νέα Τάξη. Έχετε ένα Προνομιακό οι-κόπεδο με ήλιο και καλό κλίμα. ..Το θέλουμε. ..Ξεκουμπιστήτε ρέ.. Όλη η σημαντική ακίνη-τη ιδιοκτησία περνάει σε ξένα χέρια…Μέσω Τραπεζών θα ακολουθήσουν τα σπιτάκια σας και τα χωραφάκια σας….» ( Από το περιοδικό Ρεσάλτο,8 Ιουνίου 2008)
10.Πρόσκληση σε εκδήλωση για θέματα Παιδείας.Τετάρτη 12η Νοεμβρίου 7μ.μ. στην αίθουσα Μελίνας Μερκούρη του Δήμου Άνω Λιοσίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: