Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

ΓΕΩΡΓΑΝΙΤΙΚΗ ΗΧΩγ
ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 2008 ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 2
1.Το Ιστορικό Χωριό που σβήνει, παραμένει ένα, από τα μεγαλύτερα της Λάκκας Σούλη.
Αυτό φαίνεται όχι μόνο από τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά περισ-σότερο φάνηκε φέτος από το γέμισμα ης Μεγάλης Παναγιάς μας, κι ας ήταν κλειστά τα περισ-σότερα σπίτια.
Από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Λαμπρή, συνεορτάσαμε Ζώντες και Κεκοιμημένοι, την Σταύρωση, την Ταφή και την Ανάσταση του Χριστού ενωμένοι με Πίστη, Αγάπη και Ελπίδα. Αυτό το μοναδικό συμβολικό συνταίριασμα, δείχνει την Σοφία των απλών Προγόνων μας.
2.Η Αντήχηση από την ΗΧΩ.
Με διακριτικότητα, προσοχή και σεβασμό το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε πολύ περιορισμένα. Η ΗΧΩ δεν δέχτηκε κανένα σχόλιο, καμιά παρατήρηση,ή απόρριψη ή υπόδειξη. Από αδιαφο-ρία;..Από Περιφρόνηση;..Από Σκεπτικισμό;..
3.Η Σιωπή είναι Χρυσός .
Και υπάρχουν αρκετοί λαλίστατοι, που συνήθως, φλυαρούντες επιπλέουν, ως Φελλοί και επιτι-θέμενοι προκλητικά, επιβάλλουν την Μούγκα,με δημοκρατικές διαδικασίες.
Την ημέρα της Λαμπρής, όλοι ακούσαμε το «Εν Αρχή ην ο Λόγος…».,τον Λόγον της Ρωμηο-σύνης τον Λόγον της Θυσίας για τον άλλον.
Αλλά και με κοσμική προσέγγιση η Αθηναϊκή Δημοκρατία στηρίζονταν βασικά στην Ισηγορί-α. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας που δεν γνώριζαν πολλά γράμματα, αυτά τα υπερκάλυ-πταν, τονίζοντας τον Σεβασμό.
4.Οι Εξετάσεις και η Αξιοκρατία,
Συνδέονται με την Ευγενή Άμιλλα και δείχνουν την δημοκρατική πορεία στην Πράξη.
Είναι διαστροφή από όποιον χρησιμοποιεί ισοπεδωτικά κάποιες επιτυχίες για να οργανώνει φιέστες που καταργούν την Αξιοκρατία.
Αντί να επιβραβεύουν την Διάκριση, χρησιμοποιούν τα παιδιά μας, προωθώντας ολοκληρωτι-κές νοοτροπίες με λαϊκίστικο μανδύα.
5.Τα πολλά και καλά νερά του Χωριού μας, Ευλογία και Δώρο του Θεού.
Από την κακοδιαχείριση, το πείσμα, την αρπαγή, τα πολλά δικαστήρια, από τις υπογραφές για δήθεν ακαταλληλότητα, κ.λ.π. πέσαμε στην παγίδα ελάχιστων που τα πλούσια δώρα τα μετα-σχημάτισαν σε στοιχεία Διάλυσης.
Η ονομασία Γκουμπές, το παλαιό υδραυλικό κτίσμα στο ύψος της Πηγής και σε 300 μέτρα Β,τα σημάδια από τις δύο Δέσεις στο ποτάμι, είναι δείγματα σημαντικών εγγειοβελτικών έργων των προγόνων μας· για την εποχή, τους ήταν οι πραγματικοί Προοδευτικοί, του ιδρώτα και του κόπου, με συλλογικό Πνεύμα Συνεργασίας.
6.Οι νερόμυλοι του Χωριού.
Σε όλα σχεδόν τα χωριά εκδηλώθηκε κάποιο ενδιαφέρον για τη διάσωση, την συντήρηση, την αποκατάσταση του νερόμυλου,ως πολιτιστικό δείγμα μικρής τοπικής βιοτεχνίας.
Τα έβαλαν σε προγράμματα και χρηματοδοτήθηκαν. Εμείς δεν αφήσαμε κανένα σημάδι και ας γίνεται λόγος για δύο.
Ο ένας είναι ο Παλαιόμυλος,κοντά στην τοποθεσία που υπήρχαν πολλά απολιθωμένα όστρακα και ένα τοξωτό γεφύρι.Ο άλλος είναι απέναντι από την βίλα του Νάκα. Γιατί τόση αδιαφορία;
7.Το Κοινοτικό Αρχείο.
Το περασμένο καλοκαίρι έγινε μια μικρή προσπάθεια για το εγκαταλειμμένο Κοινοτικό Αρχείο στο ανοικτό και επίσης εγκαταλειμμένο Παρθεναγωγείο.
Συγκεντρώθηκαν πολλά από τα σκορπισμένα έγγραφα και βιβλία και μεταφέρθηκαν για περισ-σότερη Ασφάλεια στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, με προοπτική με μέριμνα της Δημαρχί-ας να ταξινομηθούν και να προστατευθούν.
Προφορική παράκληση είχε τεθεί στον κ.Δήμαρχο στην αρχή της πρώτης του θητείας,τότε που προω-θούσε να εντάξει σε πρόγραμμα το Παρθεναγωγείο. Πού βρίσκεται αυτό το εξαιρετικά σοβαρό θέμα;
8.Συγχαρητήρια.
Για τα έργα της Αγίας Παρασκευής, για το Θέατρο και για την διαμόρφωση του χώρου.
Μέχρι τώρα δεν κατορθώσαμε να βρούμε μια συνολική ανάλυση για το κόστος των Μελετών, για την Χρηματοδότηση, για την Εκτέλεση και την Εποπτεία, για τον υπεύθυνο Εργοδότη και την Παράδοση των έργων.Περιμένοντας τα αυτονόητα, δεν ενοχλήσαμε ποτέ κανέναν.
Η ΗΧΩ, αν θα έχει ένα κείμενο σχετικό, ευχαρίστως θα κυκλοφορήσει σε έκτακτη έκδοση. Το ίδιο θα κάνει και για άλλα έργα.
Επίσης καλό είναι να συγκεντρωθούν όσα έντυπα έχουν γράψει για γεγονότα που έχουν σχέση με την Αγία Παρασκευή .
9.Ιδιοκτησιακό καθεστώς των κοινοχρήστων εκτάσεων του χωριού μας.
Μέχρι την δεκαετία του 1980,όλοι θεωρούσαμε, ότι οι λεγόμενες κοινοτικές εκτάσεις του χω-ριού μας, τα βουνά ,οι λόφοι τα παραποτάμια κ.λ.π. ανήκαν κατά κυριότητα στο Χωριό μας.
Αυτό ίσχυε με δυσκολίες και παραλλαγές μέχρι την πτώση του Σουλίου,1804.Μετά περιήλθε στην τότε κρατική Εξουσία των Οθωμανών και οι ιδιοκτήτες προγονοί μας τα διέθεταν εικονικά στις Εκκλησίες,στην Παναγία,στην Ευαγγελίστρια και την Αγία Παρασκευή. Μετά την απελευ-θέρωση κατά ιστορική συνείδηση επανήλθαν στο χωριό με ενδιάμεσες κρατικές παρεμβάσεις.
Μέχρι πρόσφατα χωριανοί μας αντιδικούσαν με την Κοινότητα Γεωργάνων· εκκρεμεί μια μά-λιστα στον ΄Αρειο Πάγο. Ξαφνικά τελευταία πληροφορούμαστε, ότι αυτά ανήκουν στο Δημό-σιο .
Μήπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ξεκαθαρίσει το σοβαρό αυτό θέμα.
Τα βουνά μας για αιώνες τα διαφέντευαν οι πρόγονοί μας Σουλιώτες με γνήσιο Κοινοτικό Πνεύμα και η απόδοσή της κυριότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι Δίκαιη Επιστροφή.
10.Έκκληση και παράκληση να σωθούν:
Παλιές φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα, εικόνες. παλαιά έγγραφα, παλαιά αντικείμενα ,συμφωνητικά, συμβόλαια, παλιά δικόγραφα, παλαιά κεντήματα, παραχωρητήρια, παλαιά βι-βλία και τετράδια σημειώσεις και ημερολόγια επιγραφές και σύμβολα σε τοίχους σε ξύλα και πέτρες, διότι είναι εξαιρετικά χρήσιμα για την Ιστορία του Χωριού, για τα Τοπωνύμια, για Ε-ρευνητές και Σπουδαστές, για αντίγραφα κ.λ.π. Θερμή παράκληση μην τα καταστρέφετε, φυ-λάξτε τα ή εμπιστευτείτε τα σε πρόσωπα εμπιστοσύνης. Από αυτά μπορεί να προκύψουν βιβλί-α, φωτογραφικά άλμπουμ, υλικό για μουσείο …
11.Διακοπές στο χωριό.!..
Αυτό ήταν το επίμονο σύνθημα για πολλά χρόνια στο Λεκανοπέδιο της Αττικής για χιλιάδες αποδήμους και έφερε αποτελέσματα σε πιο δύσκολες ή απόμακρες περιοχές από τη Λάκκα Σούλη, που έχει κεντρική θέση στην Ήπειρο. Ετήσια αύξηση παραμονής και κατά μια μέρα τον χρόνο το άτομο, είναι προσφορά τιμής στον τόπο μας και στους δικούς μας. Ας προσπαθήσου-με. Η ΓΕΩΡΓΑΝΙΤΙΚΗ ΗΧΩ, εύχεται σε όλες και όλους, καλό Καλοκαίρι.
12.Νέες και Νέοι του χωριού μας μέχρι 20 ετών,
Προσπαθήστε να βρείτε την μεγαλύτερη καρυδιά στο χωριό μας σε ύψος και πάχος. Με συντε-λεστή 1, για το καθένα Υ&Π, όποια ή όποιος θα πάρει με άθροισμα του Υ και Π τις περισσότε-ρες μονάδες, συμβολικά επιβραβεύεται με 100 Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: