Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΝΙΚ.ΜΠΑΚΟΛΑΣ
Εδ. Πάρεδρος Παιδ.Ινστ.-Επιθεωρητής
Dip.Ed.,B.Ed., B.Pol.Sc.,ProDr.Ed.(3952/82ΔΙΚΑΤΣΑ)
Γούναρη 42,Αγία Παρασκευή,153.43. Αθήναι.
Τηλ.210-6006134 —Τηλ-FAX 210-6031874, κ.6974771776


Δερβίζιανα Λάκκας Σούλη,2-7-2005

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ «ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ»

Καλώς ήλθατε όλοι σας στο ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ «Ναπολέων Ζέρβας» στα Μεσιανά.

Αυτό το σημείο είχε διαλέξει ο ίδιος ο αείμνηστος Σουλιώτης Στρατηγός για να φανερώσει την 23 Ιουλίου 1944 τη Λειτουργία του ελεύθερου Κράτους της Ορεινής Ελλάδας.
Και αυτό επιβεβαιώνεται συχνά σε σημαντικές Εκθέσεις ντοκουμέντων,όπως έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων .
Καλώς ορίσατε στο Μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων,στο παλαιότερο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου,στο Πανελλήνια γνωστό κελί του Καλόγερου με τα καντήλια.
Καλώς κοπιάσατε στην Πρωτεύουσα της Ελευθέρας Ορεινής Ελλάδας, στα Δερβίζιανα.
Δίπλα μας και πολύ κοντά, είναι ο νεώτερος Γολγοθάς του Τόπου μας ,το Νταλαμάνι.
Σκόπιμα αναφερθήκαμε στα Τοπωνύμια , όπου βρισκόμαστε σήμερα, διότι το καθένα έχει τη δικής του δυναμική ιστορία, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλες τις τοποθεσίες, τις γειτονιές και τα χωριά της Λάκκας Σουλίου.
Εδώ βρέθηκε σε μεγάλη αγωνία ο Αλή-Πασάς το 1792, και για να γλιτώσει από τον εγκλωβισμό του στη Λάκκα Σούλη, άρπαξε το άλογο και τράπηκε σε φυγή ζωής και θανάτου.
Απέναντι ακριβώς στα σύνορα Άσσου.,Δερβιζιάνων ,Μελιανών και Πολυστάφυλου είναι το «Λιθάρι του Μάρκου Μπότσαρη»,όπου τον Απρίλιο του 1821 ‘έγιναν φοβερές μάχες.
Τότε ο Χριστόφορος Περαιβός εισηγήθηκε το πρώτο Πολιτικό Κείμενο με 28 άρθρα από την Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και τότε στην Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 21,σχηματίστηκε η Πρώτη Πολιτική Ηγεσία με Πρόεδρο τον Νότη Μπότσαρη.
Οι διοικήσεις των Εθνικών Κληροδοτημάτων κάποτε έχουν χρέος να τιμήσουν τον Ευάγγελο Ζάππα που εκείνα τα χρόνια εδώ ακριβώς διακρίθηκε, ως Πρωτοπαλίκαρο του Μάρκου Μπότσαρη.

Ο νέος Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Αθηνών κ. Ανέστης Λώρας σε λίγες μέρες έκανε πράξη την ανάδειξη αυτής της διαχρονικά ιστορικής τοποθεσίας.
Βέβαια με πολύ σεβασμό αναφερόμαστε στο έντονο ενδιαφέρον που είχαν δείξει για αυτό εδώ το μέρος ο αείμνηστος Στρατηγός Γεώργιος Καρούσος και ο Δημήτριος Ιωάννου ως Πρόεδροι των Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Πρεβέζης.
Ο εντοιχισμός όμως της μαρμάρινης πλάκας με την επιγραφή ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΡΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ είναι ένα σταθερό ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς την Πολιτειακή και Πολιτική Ηγεσία της Ελλάδος και των Συμμαχικών Δυνάμεων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Εκφράζουμε την ευχή και την Ελπίδα ότι από χρέος Ευγνωμοσύνης θα θελήσουν να κάνουν τα Αποκαλυπτήριά της στο μέλλον.
Από την ΄Έκθεση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ του1945,για την περίοδο 1940-1944 ,εντοπίσαμε περισσότερες από 750 ψυχές εκ του αμάχου πληθυσμού μόνον στην περιοχή της Σουλιώτικης Συμπολιτείας από τα αρχεία της Ηπειρωτικής Εταιρείας Αθηνών.
Αυτές οι θυσίες Άμυνας από τους Αλβανοτσάμηδες,αυτές οι θυσίες Αντίστασης κατά του Φασισμού και του Ναζισμού,αυτές οι θυσίες και πάλι ΄Άμυνας από τα σχέδια της Σταλινικής Ηγεσίας, καθαγίασαν την περιοχή ως Κέντρο Αντίστασης Παγκοσμίου ενδιαφέροντος με σαφή αναφορά στη Δημοκρατία,στην Ελευθερία στην Ορθοδοξία.
Λίγες μέρες μετά την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου,οι συμμαχικοί σαμποτέρ, τον Δεκέμβριο του 1942, με επικεφαλής τον Εντυ Μάγιερ,αγνάντευαν από τις στάνες του Σάρκα από τους Παπαδάτες το καταπληκτικό απέραντο φρούριο της Λάκκας Σούλη.
Στη συνέχεια και πάντα με οδηγό τον κρητικό Μιχάλη Μυριδάκη ,αξιωματικοί ,υπαξιωματικοί και οπλίτες,πέρασαν από αυτά εδώ τα μέρη ανεβαίνοντας προς το Σούλι.. Στα υψώματα από το Αλογομάντρι κατέγραφαν την στρατηγική σπουδαιότητα της Περιοχής.
Ο ίδιος ο στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας στα απομνημονεύματά του διατυπώνει απορίες για την πορεία Γοργοπόταμο –Δυτική Ήπειρο.
Ελπίζουμε κάποτε η Ελληνική Τηλεόραση να παρουσιάσει αυτή την καταγεγραμμένη με λεπτομέρειες από τους Πρωταγωνιστές πορεία του 1942, Γοργοπόταμος –Σούλι.

Αλλά και το 1943 η Β/Δ Ελλάδα με κέντρο την περιοχή αυτή εδώ,χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία, για να γίνει η συμμαχική απόβαση στη Σικελία-Ιταλία.Τότε τον Ιούλιο του 1943, που καίγονταν και καταστρέφονταν ο τόπος μας ( Ολοκαύτωμα Μουσιωτίτσας π.χ.),έσπασε ο άξονας Ρώμης-Βερολίνου και η συμμαχία Μουσολίνι-Χίτλερ.

Περισσότερο σημαντική ήταν η προσφορά το επόμενο έτος 1944,ως Προγεφύρωμα Απόβασης των Συμμάχων στα παράλια του Ιονίου Πελάγους με κέντρο τα Δερβίζιανα και επιχειρησιακό βάθος μέχρι τις οροσειρές της Πίνδου.
Οι ειδικοί του Πολέμου αρμόδιοι σημείωσαν ότι το Προγεφύρωμα έγινε χωρίς αεροπορική κάλυψη με τοπικές μόνο δυνάμεις και λαμπρά αποτελέσματα.
Στην Β/Δ Ελλάδα γίνονταν φοβερός πάταγος για τη αδρανοποίηση του προγεφυρώματος απόβασης και έτσι έγινε άνετη η απόβαση των συμμάχων στην Νορμανδία.
Επίσης και στα Βαλκάνια ,άνετα ,οι άλλες συμμαχικές δυνάμεις της Ρωσίας, δεν βρήκαν μεγάλη Γερμανική αντίσταση στη Ρουμανία και την Βουλγαρία,επειδή ο κύριος όγκος είχε κατεβεί προς την Β/Δ Ελλάδα.
Κέντρο όλων αυτών των γεγονότων ήταν η Λάκκα Σούλη και ειδικώτερα τα Δερβίζιανα.
Οι πολιτικές δυνάμεις της Β/Δ Ελλάδος,οι Δημοτικές Αρχές και ο πνευματικός κόσμος πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουν την προσφορά μας στην υπόθεση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Ο σουλιωτικής καταγωγής Ναπολέων Ζέρβας βγήκε στα βουνά με το όνομα Σουλιώτης.
Και εκείνος και ο Σουλιώτικος κόσμος ανταμώθηκαν στο φρόνημα των παραδόσεων και μετέτρεψαν την περιοχή Λημέρι και Ορμητήριο για την Ελευθερία και την Δημοκρατία.
Εδώ ευλογήθηκαν τα αμυντικά και αντιστασιακά όπλα από την Εκκλησία και από διακεκριμένους κληρικούς.

Πρέπει κάποτε να πούμε στους μεγάλους, όπως έγινε φέτος στη Μόσχα,ότι η Ελλάδα εκείνη την εποχή ήταν μεταξύ των Πρωταγωνιστών και αναλογικά η Πρωταγωνίστρια.
Και αυτό θα γίνει όταν εμείς σταματήσουμε την παραπληροφόρηση. Δεν αναφέρθηκα σε γεγονότα και λεπτομέρειες αλλά κλείνοντας υπενθυμίζω την έντονη προσφορά του τόπου το 1942.το1943, το 1944 και την άμεση πορεία από τον Γοργοπόταμο στο Σούλι,προσφορά που ακόμα διατηρεί την επικαιρότητα ως Πατριωτική Αντίσταση στα νέα φαινόμενα. Σας ευχαριστούμε όλους .

Δεν υπάρχουν σχόλια: